top of page

HISTÃ’RIA DE L'EFECTE BALA EN L'AUDIOVISUAL

El concepte de bullet time, o efecte bala, fa referència a una extremada ralentització del temps per tal de permetre veure els moviments ràpids amb gran luxe de detalls (com, per exemple, el recorregut d’una bala).



El primer en utilitzar un grup de càmeres per tal de congelar el moviment fou Eadweard Muybridge, en ple segle XIX, molt abans de la invenció del cinema. Muybridge va idear un mètode per capturar el moviment d’un cavall a galop utilitzant un seguit de càmeres en fila que s’accionessin quan l’animal, en córrer, trenqués una sèrie de fils connectats als obturadors.

​
 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​



​





​

​Durant la dècada dels 40, un professor del Massachussets Institute of Technology (MIT) anomenat Doc Edgerton va utilitzar llums estroboscòpics per congelar el moviment d’una bala, fet que pot ésser també considerat predecessor del bullet time.


Fins i tot abans de ser utilitzat en vídeo amb persones, el bullet time es va fer servir també en animació. Un exemple el trobem al final de l’opening de Speed Racing (1966)​ en la versió japonesa. El protagonista salta del cotxe i la càmera descriu un arc al voltant del personatge.

 

El primer cop que es va utilitzar el bullet time en un videoclip purament dit va ser l’any 1985. La cançó era Midnight Mover, del grup Accept. Aquest article, sumament interessant, explica la història d'aquest controvertit videoclip. 



El 1995, Michael Gondry, considerat per molts el pare del bullet time, va realitzar utilitzant aquesta tècnica (juntament amb la companyia d’efectes especials BUF Compagnie) el videoclip Like a Rolling Stone, versió dels Rolling Stones de la cançó de Bob Dylan. Dos anys més tard utilitza el bullet time per un anunci de Smirnoff.

​

Però fou l’any 1999 quan amb el film Matrix (1999) es va popularitzar el bullet time tal com el coneixem. De fet, el terme, que aleshores ja existia, va estar registrat com a marca als Estats Units per l’empresa Warner Bros. L’efecte bullet time de Matrix va ser ideat per John Gatea i Manex Visual Effects.



El bullet time a Matrix Reloaded (2003) i Matrix Revolutions (2003) va evolucionar respecte a Matrix gràcies a l’aparició d’imatges en alta definició generades per ordinador.

​

El bullet time i l' slow motion han esdevingut també un aspecte clau en la mecànica de molts videojocs. El primer en experimentar amb la tècnica va ser Requiem: Avenging Angel (1999). Però va ser el 2001 quan Max Payne, de Remedy Entertainment, va introduir una mecànica slow-motion que permetia als jugadors veure a càmera lenta els recorreguts que seguien les bales. Tot i que el videojoc Max Payne es va començar a produir molt abans que Matrix, aquest va tenir una influència important pel que fa al bullet time. En aquest enllaç trobareu una repàs per la història del bullet time dins dels videojocs. 



Com a curiositat, l'efecte bala es va utilitzar per primer cop en un concert en directe l’octubre de 2009 amb motiu de l’enregistrament del live-DVD de Creed Creed Live.

 

bottom of page